Slatuinenweg

Achter de karakteristieke gevel van een van de woningen aan de Slatuinenweg is een geheel nieuwe, eigentijdse wereld gecreëerd die uitermate goed aansluit bij de creatieve bewoners.

240318 rianknop slatuinenweg 086 hdr lr crop   arc24 2

De Slatuinenweg in de Amsterdamse Baarsjes is een unieke straat. Dit voormalige kerkpad verbond buurtschap de Baarsjes met de kerk in de gemeente Sloten. De van de omgeving afwijkende bebouwing dateert uit 1675 en verder.

Alle woningen beschikken over bijzonder diepe tuinen, de voormalige slatuinen, waardoor de buurt van voedsel werd voorzien. De gevels zijn grotendeels beschermd stadszicht, en niet zonder reden.

Achter de karakteristieke gevel van 1 van de woningen heeft studio RIANKNOP een geheel nieuwe, eigentijdse wereld gecreëerd. Een wereld die uitermate goed aansluit bij de creatieve bewoners. Door vanaf het eerste gesprek in nauwe samenwerking het ontwerptraject in te gaan, ontstond dit bijzondere thuis.

Met veel humor tijdens onderzoek en realisatie, opdrachtgevers die diepgravend conceptueel onderzoek verlangden en gedurfde uitspraken in ontwerp niet uit de weg gingen kregen wij de ruimte om de droom van de opdrachtgever te realiseren.

De woning is benaderd als een fris en schoon vlak, waar de bestaande lijnen en vlekken alleen nog uitgegumd dienden te worden. De randen van het vel waren de contouren van de woning, daarbinnen was alles mogelijk.

De woning was in zeer slechte staat en is volledig herzien en opnieuw opgebouwd met waar mogelijk natuurlijke materialen. Het favoriete bouwmateriaal van de opdrachtgever, berken multiplex, is als basisblok in de ruimte gebruikt voor alle faciliteiten. De trap, toilet, berging en open kastruimte zijn 1 groots gestapeld gebaar in de ruimte.


Als contrast zijn alle andere maatwerkelementen zoals keuken, tv-meubel en de zitnis aan de achtergevel (waarvan het raam zover omhoog kan dat een directe connectie met buiten ontstaat) uitgevoerd in eiken.

Centraal in de ruimte is een kachel geplaatst als verbindend element in de ruimte. De achterwand van deze kachel is gemaakt van vuurvaste basalttegels. Dit materiaal kent zijn oorsprong als industriële toepassing maar wordt in dit geval bewonderd om zijn bijzondere en stoere uitstraling.

Op de verdieping deelt de natte zone de ruimte op in voor en achter. Het bewerkte glas in gekleurd staal begrenst aan weerszijden de wastafel die in de open ruimte staat. Dit glas in staal komt op diverse plekken in de woning terug, het is toegepast om zoveel mogelijk licht toe te laten en daarbij eigenheid te scheppen.

Aan de voorgevel is de kinderslaapkamer gesitueerd, met als verborgen extra een speelhoek bovenop de natte ruimte. De ouderslaapkamer staat in directe verbinding met de toekomstige moestuin op het dak van de uitbouw. De hoogte en het karakter van de woning zijn praktisch benut door de balken in het zicht te laten.

Alle kleuren en materialen passen op bijzondere wijze bij elkaar en vertalen het speelse, bijzonder eigen karakter van de bewoners. De uiteindelijke meubelkeuze en de spannende kunstcollectie versterken dit beeld en maken dat alles samenkomt. De woning is een waarachtig thuis geworden.


De wens om bestaand groen te respecteren en zoveel mogelijk nieuw groen toe te voegen is onder andere werkelijkheid geworden door een tuinatelier om de bestaande boom in de diepe tuin heen te bouwen. Daarmee werd organisch een tweedeling gecreëerd in het atelier, er ontstond een slaap/woonkamer/sportzone en een werk/speelplek. De verbindende gang faciliteert de wasruimte, een separaat toilet en een doucheruimte. Hiermee is het tuinatelier een volwaardige buitenplek.

Zowel het dak van het atelier als het dak van de woninguitbouw, benaderbaar vanuit het slaapkamerraam, zijn geschikt gemaakt voor de aanleg van een moestuin. Ook in de binnenstad is het mogelijk om met groen te werken!